Pre-eveniment EuroDIG 2015 la Chișinău – Dialog European ce vizează Guvernanța Internetului – sau ce facem cu drepturile omului pentru utilizatorii de Internet în Moldova?!

eurodig2015Ce este EuroDIG?!

Dialogul Pan – European privind guvernanța internetului (EuroDIG ) este o platformă deschisă și incluzivă pentru discuții și schimb informal de idei/experiențe/expertiză ce vizează politicile publice legate de guvernanța internetului (IG – Internet Governance). Această platformă informală adună anual, încă din 2008, toți actorii cheie interesați din întreaga Europă, la evenimente regionale pentru a pune în discuții cele mai stringente probleme și pentru a identifica soluții viabile.

Sofia, Bulgaria este gazda EuroDIG 2015 care se va desfășura în perioada 4-5 Iunie, sub genericul “Să modelăm Internetul împreună”.  Evenimentul va aborda o serie de subiecte importante printre care inovație și dezvoltare economică, drepturile omului, acces, media în era digitală, securitate cibernetică, nume de domenii, altele.   

Pre-eveniment la Chișinău dedicat EuroDIG 2015

În acest context, în data de 28 Mai 2015, oficiul Consiliului Europei la Chișinău împreună cu Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) organizează un atelier de lucru la care vor fi puse în discuții următoarele aspecte:

Participanți

La eveniment sunt așteptați în jur de 30 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri, companii private din domeniul TIC, experți independenți interesați de domeniul Guvernanței Internetului, sau organizații care implementează acțiuni ce vizează copii online, drepturile utilizatorilor de internet, e-servicii, e-content, nume de domenii, altele.      

Obiective cheie: 

  • De a familiariza participanții la eveniment cu cele mai recente progrese din domeniul Guvernanței Internetului;
  • De a pune în discuții modalități de implementare practică a Ghidul Consiliului Europei privind Drepturile Omului pentru utilizatorii de Internet. 

Locul desfășurării: bd. Ștefan cel Mare si Sfint, 134, et.4 – Centrul de informare și acces (Clădirea în care se află Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicației). 

 

Agenda preliminară:

 

Timp/durată Detalii 
9:00-9:30 Înregistrarea participanților 
9:30 – 11:00 Sesiunea 1:

  • Cuvînt de salut din partea Vice Ministrului MTIC, dnul Vitalie Tarlev, și Șefului Consiliului Europei la Chișinău Dl Jose-Luis Herrero;
  • Prezentarea participanților și a agendei
  • Scurtă prezentare de către MTIC a celor mai recente statistici ce vizează Internetul în Republica Moldova

 

  • Ce înseamnă Guvernanța Internetului? – care sînt actorii cheie la nivel global care ‘dictează’ politicile publice pe domeniu. Rolul IGF și EuroDIG. Prezentare de Veronica Crețu, Președinte, Institutul pentru o Guvernare Deschisă

 

  • Rolul Moldovei în cadrul Coaliției privind Libertatea în Spațiul Virtual – prezentare de către Corina Calugaru, Șefa Direcției Afaceri Globale și Drepturile Omului, Direcția Generală Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

  

11:00-11:30 Pauză cafea  
11:30 – 13:00 Sesiunea 2: Ghidul Consiliului Europei privind Drepturile Omului pentru utilizatorii de Internet – prezentare succintă a ghidului și a prevederilor cheie.

  • Discuții în grupuri mici – cine și ce rol ar avea în punere în aplicare practică a prevederilor acestui Ghid?! Care sunt instituțiile cheie vizate? Pașii imediați care trebuie întreprinși pentru implementarea Ghidului în Moldova
  • Prezentări în plen a recomandărilor generate în cadrul grupurilor mici.

Stabilirea, de comun acord, a următorilor pași și modalității de comunicare între participanții interesați să facă parte din procesul de implementare a Ghidului.

Pentru a confirma participarea dvs la eveniment, rugăm să contactați:

Veronica Crețu – veronicacretu@gmail.com sau 067435000 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Human? *